De subtiele techniek van Paul Bouter

Paul Bouter (Leiden, 1961) woont en werkt in Leiden. De diversiteit van door hem uitgevoerde projecten is bijzonder. Het vereist een degelijke kennis van materialen en techniek naast heldere communicatie, improvisatietalent en inzicht in menselijke verhoudingen. Paul Bouter ontwierp houten meubelen, vervaardigde een ritueel instrument in koper (Ankh) in 2011 en een praktische uitvaartfiets. Hij nam deel aan allerlei evenementen en toneelstukken, waarbij soms het concept, maar altijd de techniek en het decor zijn aandeel zijn. Sinds 1999 voer hij mee in de Peurbakkentocht in Leiden met zeven keer de eerste prijs voor zijn ontwerp. Opvallend veel van de ontwerpen bevonden zich overigens gedeeltelijk onder water. Een hoogtepunt was getiteld Reiziger in een stad van vluchtelingen uit 2008.

Lisa van der Heijden, altijd op zoek, maar geen idee waarnaar

Met een variant op Proust’s “A la recherche du temps perdu” zou het centrale thema van mijn werk met “A la recherche du sens inconnu” gekarakteriseerd kunnen worden; altijd onderweg en op zoek naar de grens.

Lisa van der Heijden (Weitnau, Beieren, 1951). Woont en werkt in Leiden. Zij is opgeleid aan de Vrije Academie in Den Haag. Haar schilderijen in series geordend vanaf 2002 staan op haar website, een bescheiden maar sterk en hecht oeuvre in middelgrote formaten. De eerste schilderijen tonen de structuur waar voorbij het abstracte landschap ligt, het lijkt de grens. Lisa van der Heijden vervolgde haar weg daar voorbij in het woeste en ledige, het Tohuwabohu. Er is invloed van Cy Twombly in de serie van 2006 tot 2008. En Robert Ryman. Het werk is verwant aan graffiti en het tachisme. En aan Japanse prentkunst en zelfs Art brut. Over inspiratie zegt zij het volgende.

Perversie bij Eva Lansink

Eva Lansink (1980, Voorburg). Woont en werkt in Leiden. Afgelopen jaar afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Den Haag. Grafiek, voornamelijk etsen en kleine plastieken. Autonome fotografie van de plastieken.

Rémi de Ligny

Rémi de Ligny (1977, Saint Martin d’Heres) is opgegroeid in Leiden. Hij woont en werkt in Leiden. Toepassing van de collagetechniek van het dadaïsme en het constructivisme, maar dan met geavanceerde computerprogrammatuur. Rémi de Ligny houd van scherpte en precisie en visueel heldere beelden. Door tonaal het werk te fusen of te dempen, ontstaat eenheid in het beeld. De hecht in elkaar verweven, complexe collages zijn associatief opgevat, de vaak iconische beelden worden zorgvuldig bij elkaar in de compositie gezet. Verschillende beeldlagen vullen de horizon. Het werk is zichtbaar verwant aan het surrealisme en aan het middeleeuwse drieluik, in het droomachtige karakter of opdoemend als een visioen. Het traditionale thema van hemel en hel wordt ingevuld met de actuele versie, getiteld 3 luik uit 2008. Aangezien in reproduktie veel verloren gaat beperk deze tekst zich tot het linker paneel, het werk getteld Astronaut, formaat 100 x 70 cm. uit 2008.

Iede Reckman (Leiden, 1981)

Iede Reckman (Leiden, 1981). Woont en werkt in Leiden. Opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag en de Glasgow School of Art.

 

Uit de serie Buckets and crates. Mooi.

Illuminatie van Yvo Sprey

 

Uit de serie #5. Een zwart wit tekening, die aan werk van Fernand Léger (1881-1955) doet denken. Machinerie, maar dan de vriendelijke variant. Moeiteloos annexeert de tekenaar de stijl.

PopEyeLivesAloneSomeWhere

Pop Eye Lives Alone Some Where. Deze cryptische tekst staat onder elkaar in zwarte viltstift geschreven op de wc-deur van de benedenverdieping van de Haagweg 4. Maar Popeye the sailormanis toch met Olijfje? De tekst blijkt een aantekening over de status van een volkomen andere Pop Eye.

Leyden, leiden, lijden

Leiden stad van ontdekkingen is inhoudelijk geen slechte leus, maar ontdekkingen klinkt helaas oubollig. Creative technology fluistert een vrouw met een Frans accent bij reclames van Citroën. Wir leben Autos! poneert een mannenstem luid en duidelijk bij Opel reclames. Today Tomorrow Toyota.

Leiden, stad van observaties en van detectie. Van inzichten en het onbekende. Nee. Lijden, leiden en Leiden. Of Leyden, leiden, lijden.

Fleur van den Berg

Fleur van den Berg (Noordwijkerhout, 1972). Woont en werkt in Leiden. Opgeleid aan de Koninklijke Academie van Den Haag en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Het werk van de beeldhouwster Fleur van den Berg is gebaseerd op een heldere vondst in aangenaam beeldrijm vertaald, die derhalve inhoudelijk te lezen valt. De ‘condition human’ is daarbij naar haar zeggen leidraad en inspiratiebron, ‘a tool’.

Inge Reisberman

Inge Reisberman (Almelo, 1959). Opgeleid aan de AKI (Artez) in Enschede. Woont en werkt in Leiden. Werkt op het grensvlak tussen fotografie en schilderkunst. Van origine als schilderes opgeleid heeft zij de afgelopen tien jaar voornamelijk fotografisch werk ontwikkeld. Een eigenzinnige vorm van abstracte figuratie.

Thom Vink (Leiden, 1965)

Thom Vink (Leiden, 1965). Woonde en werkte in Leiden, vervolgens in Den Haag en tot recent in Finland. Inmiddels in 2013 terug in Den Haag. Opgeleid aan de Koninklijke Academie van Den Haag. Thom Vink heeft de afgelopen jaren residencies, projecten en shows in Scandinavië, Zuid Korea en Japan gehad. De solo van Thom Vink in Stroom Den Haag in 2009 reisde door naar Kiasma in Helsinki.

Gecompileerd uit teksten over Thom Vink.

Renée Geurts

Renée Geurts (1951) is op latere leeftijd opgeleid aan de Kunstacademie Haarlem/Leiden. Voordien was zij journaliste. Renée Geurts woont en werkt in Leiden en is sinds 2010 actief als beeldend kunstenares. Geurts produceert heel typisch werk, zuiver autobiografisch en dus intiem, want het afgebeelde meisje is zijzelf. In het werk is eenzaamheid zichtbaar en het verlangen naar zusjes, die het liefst zijn zoals zijzelf. Zij heft haar ooit kinderlijke isolement ogenschijnlijk op door zichzelf te vermenigvuldigen, zij creëert een imaginair gezin. De toegepaste techniek is gemengd, maar vooral foto collage op papier. Fotografie is vermenigvuldiging, u ziet bij herhaling identiek hetzelfde meisje in een weelderige tuin met een melancholische uitstraling. Of het meisje met een mandje op een vuurrode achtergrond, uit 2011. Getiteld Family 4.

Jan Kleingeld

Jan Kleingeld (Dordrecht, 1954) Opgeleid aan de St. Joost Academie in Breda. Woont en werkt in Leiden. Kleingeld combineert grafisch ontwerp en beeldende kunst met elkaar. Zijn beeldende werk is van en met letters in de openbare ruimte, maar de toepassing is een cross over van poëzie en beeldend rijm door een uiterst secuur afwegen van de letter, de materiële vormgeving en de inhoudelijke betekenis in de omgeving. Opvallend is de vraagstelling en positionering in veel werk, hetgeen verwondering oproept.