Illuminatie van Yvo Sprey

 

Uit de serie #5. Een zwart wit tekening, die aan werk van Fernand Léger (1881-1955) doet denken. Machinerie, maar dan de vriendelijke variant. Moeiteloos annexeert de tekenaar de stijl.

Ooit was Yvo Sprey (Leiderdorp, 1981) lid van de Leidse Movers met de gebroeders Job en Roel Wouters, Zedz en Maarten van Maanen. Hij is inmiddels autonoom graphic designer. Hij ontwierp flyers, posters, platenhoezen en werkte lange tijd als illustrator voor de Amsterdam Weekly. Yvo Sprey is tevens de zanger, songwriter en gitarist in de band Supercity. Hij woon en werkt in Amsterdam.

De samenwerking van de Movers, inmiddels allemaal in Amsterdam en vervolgens elders gevestigd, bloeide voort. In 2007 realiseerde Sprey samen met Maarten van Maanen de beschildering van alle ramen van de Balie. Het glas leek als met kant afgewerkt. Een citaat uit Apocalyps Now. I don’t see any method at all.

Remain in Light in W139 in 2009 was eveneens een samenwerking namelijk met Job Wouters. Het werk bestond uit zestig verschillende frames met wat plattegronden lijken en met allerlei namen en cijfers eronder. Een etherische sfeer.

In 2010 hebben Yvo Sprey en aka Letman, Job Wouters de prestigieuze Dutch Design Award gewonnen met een serie posters ontworpen voor Undercover club nights. Zie de bovenste drie afbeeldingen.

Yvo Sprey is een beetje een wonderkind. Zijn werk bestaat uit een sterk uitontwikkelde beeldtaal en kalligrafie. Beelden zijn altijd helder geformuleerd en strak neergezet, in de school van de Klare Lijn. Maar zijn stijl is zeer divers, het handschrift lijkt moeiteloos te veranderen. Elk beeld heeft een eigen idioom.

Vintage of pop, nieuwe zakelijkheid of cartoon. Hij tekent zoals monniken in de zijlijn van bijbelse teksten, de miniatuur ook de illuminatie (verlichting) genoemd. De wereld van Yvo Sprey is zachtaardig en gevuld met humor en medelijden met de sukkelaar. Uit de serie #36, 2001. Een kaal geplukt kuikentje.

Op internet onder; works of Yvo Sprey hangt een wolk vol tekeningen. Iemand rent met een vlindernet. Een jongetje staat met de vuisten gebald. Portretten van de duivel. Een fabriek. Een boom. Doodskoppen. Insecten. Fantasiedieren, draken en bewapende vissen. Stukjes stripverhaal van bijvoorbeeld Dick Duck. Een hamsterachtige beer zit op een houtblok. Een gebrild mannetje staat op de maan met een maatstok.

Zelden zijn de tekeningen gesigneerd, titels en data ontbreken, waardoor het werk tijdloos blijft.

Website: www.yvosprey.com

Allart Lakke, 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *