Lezend Mannetje van Bastiaan de Wit

Getiteld Lopende Man 1 uit gecoat polyurethaan. Hoogte 116 cm.

Een beeld is niet gebonden aan grootte, mits het juist geproportioneerd is. Monumentaliteit zit soms in de proportie in samenhang met de huid. Neem bijvoorbeeld Lezend Mannetje. Het is ontstaan als een helder picturaal onderwerp waaraan Bastiaan de Wit (1972, Oegstgeest) langdurig en volhardend werkte en het vormt een apart thema in zijn werk zichtbaar onder de titel Mannetjesop zijn website. Die intensieve studie bestaat uit inkttekeningen, schilderijen in olieverf of tempera en sculpturen in klei, piepschuim of brons. Centraal in de serie Mannetjes is een simpele figuur, een lopende man of diezelfde man zittend en indien zittend óf lezend óf voor de televisie óf achter een computer. Dezelfde figuur is eveneens uitgebeeld slapend en fietsend. Het is tegelijk een zelfportret en de spiegel van Ecce Homo, het beziet de mens, want de identiteit is opgelost in de gedeeltelijk abstracte figuratie en ook de activiteiten lopen, lezen, televisie kijken, computeren, fietsen en slapen zijn alledaags, algemeen en iconisch opgevat.

Afgebeeld is het werk getiteld Lezend Mannetje, in tegenstelling tot het gebruik van het verkleinwoord in de titel een robuust zittende kerel, onverzettelijk maar met een vriendelijke uitstraling, zijn ogen zijn geloken naar een boek in zijn handen. Deze mens is in zichzelf gekeerd. Het bijkans ultramarijn blauwe beeld is uitgepuurd door de thematische herhaling en dus plastisch geperfectioneerd. De kleur is hemels, de vormelijkheid strak en de poreuze stoffelijkheid van het keramieken object aangenaam. Het compleet blauwe en volumineuze mannetje is gezeten en leest in een open geslagen boek. Alles is vet aan deze sculptuur, de massieve benen, handen en voeten, de zetel, het lichaam en het boek. Vooral het gezicht herinnert mij aan het werk van de schilder Fernand Léger (1881-1955), maar ook de onverzettelijkheid. Het gezicht is als het gelaat van een Madonna en de figuur is ingetogen en lijkt volkomen tevreden. Het bescheiden formaat werk genereert bijna monumentale kracht en beslist een feel good sfeer.

Lezend Mannetje, keramiek, formaat 15 x 14 x 21 cm. uit 2012 van Bastiaan de Wit.

Bastiaan de Wit (1972, Oegstgeest). Woont in Oegstgeest, studio in Den Haag. Opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Het werk van Bastiaan de Wit is vol profeten, goden en bijbelse en mythologische scènes, onder meer Christus, Poseidon en Atlas zijn verbeeld.

Ook zijn Heros kop is een sterk beeld, 27 cm hoog in keramiek. Het oogt fris en helder geformuleerd, krachtdadig. De kop als een rotsblok met de gebaarde gelaatstrekken van de antieke held en het blonde haar als de stralen van de zon. Hij is een Zeus, Helios of Wodan.

 

Meer informatie op de website: www.bastiaandewit.com

Allart Lakke, 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *