De subtiele techniek van Paul Bouter

Paul Bouter (Leiden, 1961) woont en werkt in Leiden. De diversiteit van door hem uitgevoerde projecten is bijzonder. Het vereist een degelijke kennis van materialen en techniek naast heldere communicatie, improvisatietalent en inzicht in menselijke verhoudingen. Paul Bouter ontwierp houten meubelen, vervaardigde een ritueel instrument in koper (Ankh) in 2011 en een praktische uitvaartfiets. Hij nam deel aan allerlei evenementen en toneelstukken, waarbij soms het concept, maar altijd de techniek en het decor zijn aandeel zijn. Sinds 1999 voer hij mee in de Peurbakkentocht in Leiden met zeven keer de eerste prijs voor zijn ontwerp. Opvallend veel van de ontwerpen bevonden zich overigens gedeeltelijk onder water. Een hoogtepunt was getiteld Reiziger in een stad van vluchtelingen uit 2008.

Afbeelding. Getiteld Reiziger in een stad van vluchtelingen uit 2008. Foto Solvejg’s World.

Hij restaureerde een stadswinkeltje op de Morsstraat 53 in Leiden. Over die reconstructie in 2011 van een voormalig verkooppunt van de Leidsche Broodfabriek zei Paul Bouter: Gelukkig kon ik in de archieven van het Nederlands Architectuur Instituut de originele tekeningen van architect Van der Laan vinden want er is natuurlijk weinig te vinden bij de gemeente uit de tijd van voor de stadshuisbrand.

Kortom een zorgvuldig man met een grote diversiteit in werkzaamheden, wat is de kern? Op zijn eigen website staan als activiteiten gemeld evenementen, ontwerpen, bouwen, beeldhouwen en samenwerking. Bij nader inzicht blijken vooral de samenwerkingsverbanden, veel kostumering en techniek een rode draad. Een belangrijk deel van zijn werk is de verwezenlijking van andermans droom in stijl en bravoure.

Paul Bouter zijn kunde bestaat uit de efficiënte ondersteuning van beeldend kunstenaars in hun creatief proces naast de bijdrage van zijn oplossend vermogen in technisch opzicht. Het bijstaan van kunstenaars is geen sinecure. Het noodzaakt een zakelijke en persoonlijke relatie, die door de herhaling van dergelijke samenwerkingen tegelijk intiem is.

Enige voorbeelden van zijn samenwerking met kunstenaars. Gedurende de periode van 2005 tot 2009(?) was Paul Bouter lid van het Kunst Uitschot Team in Leiden met Joost Haasnoot, Merijn Tinga, Theo Flach en Hubert Verhulst. Wikipedia:

Het Kunst Uitschot Team (K.U.T.) is een beeldhouwercollectief opgericht in juli 2003 en heeft als handelsmerk het op eigen initiatief en of illegaal plaatsen van sculpturen in de openbare ruimte. Zo blijven zij onafhankelijk van de gemeente, welstandscommissies en galeries en bereiken door het ‘verrassingseffect’ gemakkelijker het grote publiek.

Vanaf 2011 ging Paul Bouter samenwerking aan met Julia van Adrichem als collectief Reuring.

Afbeelding. Getiteld Boomhut uit 2012, beeld van Izaak Zwartjes i.s.m. Paul Bouter.

Hij werkte herhaaldelijk voor de beeldhouwer Izaak Zwartjes bijvoorbeeld in Oda Park in Venray in 2011, voor het Openlucht Hotel in Leiden (zie foto boven) in 2012 en tijdens BIL in Leiden in 2013.

Fysieke beperkingen zijn bij Paul onbestaand. Hij heeft technisch vernuft. Zegt Izaak Zwartjes.

Bouter werkte met de beeldhouwer Merijn Tinga onder meer voor de jaarlijkse 3 oktober optocht door Leiden in 2012, het rollende reuzenwiel brak zijn voet. En met Diana Lepelaar en Ludy Feyen werkte hij aan het beeld getiteld Waterkunstwerk in het archeologisch park Matilo in Leiden.

Afbeelding. Getiteld Ijsvogel uit 2013 met Kees Kranenburg.

Eigen website: www.deboska.nl

 

Allart Lakke, 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *