PopEyeLivesAloneSomeWhere

Pop Eye Lives Alone Some Where. Deze cryptische tekst staat onder elkaar in zwarte viltstift geschreven op de wc-deur van de benedenverdieping van de Haagweg 4. Maar Popeye the sailormanis toch met Olijfje? De tekst blijkt een aantekening over de status van een volkomen andere Pop Eye. Deze Pop Eye is namelijk verbeeld in een alziend en gevleugeld oog met in een blauwe iris een glimmend zwarte pupil. Iconografisch sluit het enkele, losse en vliegende oog aan bij de verbeelding van de wakende god, almachtig en alziend en in oorsprong is het specifiek aan het oog van Ra of Horus gerelateerd.

Het verwijst naar conspiracy en de Illuminati, als het symbool van geheime genootschappen, maar door de grafische, cartoon-achtige vormgeving fungeert  het als een ontmaskering van dergelijk bijgeloof. Het is de komische versie, gevleugeld en soms met een nimbus of kroon, zwetend, met een staart van vuur en armpjes.

De sierlijke Pop Eye beleeft allerlei avonturen en in de wijze waarop de vleugels staan is emotie uitgedrukt. Pop Eye ontmoet zijn vrienden (waaronder KBTR of Kabouter, zie foto onder), rijdt in een winkelwagentje, leest King Moon en spuit graffiti.

De figuur van Pop Eye ontstond in een grijs gebied, soms legaal toegepast en soms underground. Pop als afkorting van populair, zoals in pop art en in de betekenis van bol of op-poppend gebruikt.Eye is oog en I, ik. Het oog verschijnt dan ook in de openbare ruimte in graffiti op muren en als stickers op lantaarnpalen. Het is street art, het logo van een geboren en getogen Leidse graffiti spuiter, die zijn identiteit niet kan vrijgeven, want hij werkt nog regelmatig in de underground. Het vorige alter verloor na een tiental jaar zijn uitdaging, het heeft weliswaar zijn reputatie en street credibility opgebouwd in de hiphop scene, met Pop Eye is een nieuwe situatie ontstaan, een nieuw merk als het ware met de potentie om bovengronds en legaal te kunnen groeien. De toegankelijkheid is vergroot en de mogelijke toepassingen toegenomen, want het teken heeft een verhalende kwaliteit. Dat gecombineerd met de jarenlange ervaring van werk in de openbare ruimte wordt de nieuwe succesformule.

Zo’n piece als kort geleden gezet op het Rapenburg in Leiden (zie foto boven) zou normaal illegaal snel en dus met tien man in tien verschillende werken zijn uitgevoerd, nu is het een officiële opdracht en kan het alleen in alle rust in één beeld. Het opgejaagde karakter is weg. De reacties van een nieuw publiek zijn positief en stimulerend. Pop Eye rules.

Meer PopEye op https://www.facebook.com/Popeyefans

Onderste foto rechts ZEDZ en midden Pop Eye en links Scage. Old school Leiden.

Allart Lakke, 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *