Barricade uit 2012

Maurice Braspenning (Rotterdam, 1986) beschreef het monumentale werk zelf als het gebarricadeerde schilderij.

Barricade is een spectaculair en kortstondig abstract ogend werk uit 2012. Het toont ons een driedimensionaal obstakel en tegelijk een abstracte belemmering. Meestal zijn barricades geïmproviseerd, een blokkade wordt in allerijl opgeworpen, dat is ogenschijnlijk ook zo bij Maurice Braspenning.

Verdachte creativiteit


Het werk Art Evidence Marker uit 2012 ontwikkelde de schilder Maurice Braspenning (1968) voor in de Aanschouw, een publieke vitrine in Rotterdam en een hippe hangplek voor kunst in de Witte de Withstraat.

Braspenning in de spiegeling

De aankoop van het grote werk van Maurice Braspenning (1968) getiteld ‘The Pope’ uit 2011 door het Stedelijk Museum De Lakenhal mondde uit in een reclame-campagne met een inzoom op ‘The Pope’ als beeld voor de vernieuwde collectie van het Leidse museum.
Ook in het recente werk van de kunstenaar worden de relaties tussen macht en haar symbolen aan de orde gesteld. Beide nieuwe werken ogen verleidelijk en begeerlijk. Het zijn vette panelen en het beeld op een ondergrond van schoolbord zwart is in wit krijt opgezet. De enige kleuren zijn zachte pastels van verf en grijzen in het oppervlak of de huid van de panelen die technisch subtiel bewerkt is. De huid is dof, mat of glanzend, de textuur glad of geschuurd. Het ademt weldadigheid uit, want het is tegelijk sober, helder en vanuit zuiver handelen opgebouwd.

Suspense a La Maurice Braspenning

getattachment-2-300x227

 

Door het werk van Maurice Braspenning heen sluimert een diep verlangen naar ‘suspense’. Maar wat is suspense precies?

“Suspense is a feeling of uncertainty and anxiety about the outcome of certain actions, most often referring to an audience’s perceptions in a dramatic work …”

Dat klinkt mooi en veelbelovend, het wordt vervolgd.

“Suspense is a combination of anticipation and uncertainty dealing with the obscurity of the future”.