Suggesties van titels voor de show in Upstream van en door Izaak Zwartjes. Cross roads. Scavenger. Control. Under siege. Moderate. Decompose. Brain wash. System of a Down. Laag frequent geluid. LFN. Low Frequency Noise. Grondtoon 120 Mega herz. GX160. Stadsdansertje.Cocktruck. Cocktruuk. Bohemian Rhapsody. Der Untergang. Coma. Decompose. Mind abuse. Crusade.
De titel van de show werd Crossing the Threshold.
Untitled (Skull with Horns) uit 2012. Mixed media. Formaat 55 x 50 x 35 cm. (foto: Gert Jan van Rooij)
Izaak Zwartjes weerlegt de dominantie van zogezegde gruwel in zijn beelden door te wijzen op het thema van de wederopstanding in zijn werk. De werken van Izaak lijken uiterlijk alsof ze onder de grond zijn geweest en opgegraven. Het hemelse aspect is naar hij uitlegt vervat in het geloof van de wederopstanding. Hij vertelt uitgebreid over een jeugdervaring in verband met een huis waarvan de fundamenten alleen over waren en een grote bak, die volstond met water. Kijkend in die bak zag Izaak een andere wereld. In zijn studio bouwde hij het afgelopen jaar aan een moeizaam functionerend ecosysteem, wat verschillende keren stil viel en opnieuw opgewekt moest worden. Het bestaat onder meer uit een aantal aquariums en recent een opgevuld gat met peurschuim waterdicht gemaakt, die een poel des doods zou blijken te zijn. Het is naar die oorspronkelijke waterbak met een onderwaterwereld, een andere wereld, waarnaar Izaak zoekende is en in die andere wereld dat hij bij tijd en wijle verkeerd.
Vanochtend 9 mei vond Izaak een gestorven muis, half op de kant van de bak met water, vergiftigd door de smurrie van het purschuim. Het lijkje lag half te water, morsdood. Het zal ter plekke verrotten de komende weken.
De tekst Laboratory of Life ontstond uit de chaos die zich aan het verdichten was. Een heleboel dingen vielen gewoon samen in de periode van december 2007 tot de zomer 2008. Gedurende een half jaar wel schreef ik aan de tekst. De bureau tafel heb ik gevonden bij de Groenoordhallen. Vanuit dat element is de hele installatie Laboratory of Life opgebouwd. Het schrijven viel samen met de opbouw van de installatie. Het bureau is als het ware uitgegroeid. Zo stond het geschreven in de tekst. Het bureau, het altaar, het fundament en een boom.
The Conference , een man en een vrouw aan een tafel. Oorspronkelijk uit de installatie Exodus, een environment uit 2009 in het Cobra Museum.
14 mei. Izaak strooide potaarde alsof hij aan het zaaien was in het door hem aangelegde perk in de binnentuin van de Haagweg 4. Hij zei lachend.
Ieder mens een eigen varken! Niet eens zo’n gek idee. Een varken levert organen, die bij de mens ingeplant kunnen worden. Het houdt het terrein schoon. Het kan ‘s winters geslacht worden. Ja, iedereen een eigen varken!
Iedereen een eigen boom. Het idee lijkt verwant aan het planten van zevenduizend eiken van Joseph Beuys (1921-1986) eveneens een ecologisch project uitgevoerd vanaf de Documenta 7 in 1982. Het begon met zevenduizend langwerpige blokken basalt die ieder bij een te planten eik zouden moeten worden geplaatst. De immense hoop steen lag bij het Museum Fridericianum in Kassel en in 1987 was de klus van de beplanting van zevenduizend eiken geklaard. Maar Izaak Zwartjes is niet van plan aktie te gaan voeren voor zijn slogan, iedereen een eigen varken. Het zijn omtrekkende bewegingen die uiteindelijk in zijn werk een plaats vinden.
Siamese Pig. Uit 2012. Mixed media. Formaat 70 x 50 x 30 cm.
22 mei. Hij lijkt serieus en zegt.
Een tekst vanaf Laboratory of Life tot aan de eco systemen. Ruilen voor een sokkel voor jouw postkaarten gedrukt via Diana Lepelaar.
Izaak formuleert het voorstel nauwkeurig. Hij toont de sokkel in zijn studio en zet de serie postkaarten erin. Mooi. Het is echter een moeilijke opgave die tekst. Ik wil vertrekken als Izaak Zwartjes opmerkt.
Je moet nog één ding zien. Het muisje.
Ik kijk in de vergiftigde bak, het lijk van de muis ligt nu net onder water en is open en daarin krioelen een dertig tal witte maden. Het is compleet smerig, vies. Wederopstanding.
Zondag 26 mei. Casper Faassen assisteert Izaak Zwartjes bij het verzenden van een foto per mail.
Allart Lakke, 2013.