Basic Construction, een krothorst bij het Kraaiennest

Bargoense tekens zijn eenvoudige symbolen die door zwervers of inbrekers of andere groepen op de buitenmuren van huizen zijn achtergelaten. 

Een dergelijk verhuld teken realiseerde de Leidse beeldhouwer Izaak Zwartjes (1974) levend als een insluiper in de pertinent troosteloze parkeergarage in de Bijlmer Zuid Oost, naast het metrostation het Kraaiennest.
Ware het niet deel van de show Present Forever dan zou het recente bouwsel getiteld Basic Construction eind juli 2012 niet direct opvallen, dat wil zeggen het detoneert niet, want de aanwezigheid is natuurlijk. Het bevind zich in de openbare ruimte van de parkeergarage, maar het is een private ruimte van de minimal survivor, de zwerver Izaak Zwartjes.
Basic Construction is feitelijk geen bouwwerk maar een hangsel, een groot vogelnest als dat van een gierzwaluw aan het plafond verkleefd. Het ding lijkt organisch geheel op zijn plaats, in camouflage gehuld en vergroeid met de omgeving. De buitenkant blijkt van met mest ingesmeerde tot proppen bewerkt karton. Die afwerking in een afgeronde vorm versterkt het nest-achtige karakter. Een dergelijk hangsel is hier te verwachten, opgetrokken of beter gezegd uitgehangen van sloophout en afval. De binnen ruimte lijkt comfortabel. Joyce Roodnat schreef er wel in te willen overnachten. Missie geslaagd, het nest trekt vrouwtjes aan.

Het doel van een nest is een veilig oord te zijn en om eieren en later kroost bescherming te bieden. Het nest van een roofvogel wordt een horst genoemd. Een beladen woord, is de roofvogel een foutieve referentie? Basic Construction is immers uit restanten samengesteld oftewel bijeen geroofd en gebouwd in afzondering. Niet eenieder zou een dergelijk nest kunnen inrichten of veroveren. Het jutten van de grondstoffen en de bouw kosten tijd en volharding. Ondanks en dankzij de afgedankte materie is het krothorst stijlvol, nobel en verheven, het bargoense teken van de minimal survivor.

Het is een beeld en tegelijk een habitat, want het is bewoond geweest. Het diende als de ingenieuze rustplaats voor een vreemde, de indringer die overnachten moest in Bijlmer Zuid Oost, om diens Basic Construction volledig en veilig te maken. Lucette Terborg vergeleek het beeld met een omgekeerde molshoop.

Het is niet de enige hut die Izaak momenteel gebruikt. De beeldhouwer heeft tevens een comfortabele boomhut in Leiden in de tuin naast zijn studio. Ook rijdt hij met een karretje met gerief waardoor eveneens overal buiten overnacht kan worden.


Allart Lakke, juli 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *