‘The Rape of Dithyrambos’


“De overeenkomst tussen het brein van kunstenaar en van een psychiatrisch patiënt is de Dionysische kant van ons brein met de intuïtie op hol geslagen. Het verschil is dat de psychiatrisch patiënt geen terugkeer naar de ratio kent, voor hem of haar is geen ontsnapping mogelijk”

De beeldengroep bestaat uit een drietal mythische wezens boordevol krachtstof. Krachtstof is de eigen materie, de lading, het vlees en het skelet dat de beeldhouwer brouwt uit mest en leer, uit draadijzer, jute en verrot hout, paardendekens, kapok en lompen, uit sisalkoord en bijenwas. Hij werkt met vuur, stront en lijm.
De beeldhouwer Izaak Zwartjes (1974) heeft geen medelijden met de materie noch met de toeschouwer, zijn werk is in de eerste confrontatie een brute sensatie, een schok. De groep ‘The Rape of Dithyrambos’ uit 2012 belichaamt onmacht, vergankelijk vlees en pijn en het toont de mismaakte slachtoffers en/of daders.

“De centrale figuur is Dithyrambos, hij zou Bacchus of de kunstenaar kunnen zijn. De god van de druiven, vruchtbaarheid en dronkenschap is de controle kwijt”


Vooraan weggedoken staat een krijger zich los wekend en vluchtend in de ogenschijnlijke ontsnapping van de ratio. Die centrale Dionysos of Dithyrambos wordt him of the double doorgenoemd. De als een wijnrank om hem heen woekerende vrouw is zijn muze. Zij belichaamt een verstikkende verleiding, het dierlijk instinct van de driften en de grote man wordt omver getrokken door het hitsige wijfje. Uit de mistroostige copulatie is onder hen hun off spring zichtbaar, zaadballen die in een vlies naar beneden druipen, de weke vruchten van de aangerande kunstenaar en zijn ooit gevleugelde muze.

Allart Lakke, 2012.

De beeldhouwer herwerkte de groep grondig in de winter van 2012/2013. Hij ontwierp verder aan de postuur van de figuren, de modelage, onder andere de schedel van Dithyrambos groeide aanzienlijk. Pijpen of buizen van metaal ondersteunen inmiddels functioneel het proces van het leggen van de eieren, een mechanische component. De sokkel werd afgewerkt. Het beeld breidt zich wellicht nog verder uit, een mogelijk span van dieren zou de krijger vooraan kunnen beteugelen.

Allart Lakke, januari 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *