Terra en Celestis van Casper Faassen

Het recente werk van Casper Faassen (Leidschendam, 1975) spiegelt zich thematisch aan onderwerpen uit de zeventiende eeuwse Hollandse schilderkunst. Die gouden eeuw en het gouden licht is letterlijk zichtbaar in de toepassing van bladgoud maar vooral in zijn traditionele subjecten: de vrouw, bloemstukken en stillevens, het portret, het naakt en het landschap. In zijn werk wordt vanitas tastbaar door de schoonheid te contrasteren met het verval. Technisch past Casper Faassen een eigen vorm van mixed media toe van fotografie, schilderkunst, grafiek, collage en de computer. Het uiteindelijke beeld is bewust gezuiverd en actief gemaakt, geladen en communicatief. Het is rijk en sober tegelijk, geworteld in een typisch Nederlands besef van overvloed en onbehagen. Faassen streeft een ultieme, iconische waarde na, puur en in essentie een soort van smeulende schoonheid.

Afbeelding getiteld Terra en Celestis print op glas, bladgoud, acryl en zuur, formaat 180 x 90 cm. uit 2013. De beide naakte vrouwen zijn innig met elkaar verbonden als een landschap. Een donkere vrouw ligt op haar rug terwijl een blanke vrouw over haar heen ligt gedrapeerd. Vredig en ontspannen slapen beide godinnen, hemel en aarde. Het beeld van de relatie tussen twee vrouwen, gloeit en is tegelijk ingetogen, ongenaakbaar en verfijnd.

Afbeelding getiteld Horror Vacui/Bloemstuk, foto op setasan met acryl, 160 x 100 cm. uit 2013. Een bloemstuk in de ijlte. De titel betekent vrees voor de leegte, het beeld suggereert het verdwijnen in het niets na een kortstondige bloeien, na de gedempte explosie van kleur.

 

Allart Lakke, 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *