Allart Lakke (Zeist, 1961), woont en werkt in Leiden. Opgeleid tot beeldhouwer aan het St. Lukas en de E.N.S.A.V., beide in Brussel. Sinds 1990 gevestigd in Leiden.
Allart Lakke ontwikkelde een eigen tekensysteem, een uitgebreide groep tekens gelijkgeschakeld in vorm en grootte, wat resulteerde in de samenstelling van een cartografie, een serie landkaarten. Na die cartografie van Archipelago, een kleptocratie, publiek toegankelijk te hebben gemaakt op de website www.allartlakke.nl, werkte Lakke opnieuw aan het verhaal In de ban van de Censor, over de lotgevallen van aHlamn in Archipelago ten tijde van de Censor.
Synopsis In de ban van de Censor.
In de ban van de Censor is een avontuur in fantasystijl. Een jongen, aHlamn genaamd, reist tegen zijn wil door het Rijk Archipelago. Zijn kostbaarste bezit zijn een knoop van de rattenkoningins-staarten en een toverfluit. aHlamn ontmoet onderweg vele wonderlijke figuren waaronder Nachtmerries en de eeneiige tweeling Jochem en Jochie, het Onding, het motje Citalopram, honderdenéén Grardna von Schlei, de Rentmeesters Dramm Chaupelc en Wodan H. Lyra en vele anderen. Het doel van de reis is de Uitgang vinden, want door de overtocht van de rivier bij Baas Charon is aHlamn genoodzaakt naar de zogeheten Kaartengast te zoeken, die een kaart zou hebben van de Weg Terug en de Uitgang. Een aanzienlijk deel van het eilandenrijk wordt beheerst door de Censor, wiens handlangers, de kompelarij genaamd, een andere soort of ras onderdrukken, de Atlantiden, die als puntmutsjes gekleed voor hen moeten werken onder meer in de productie en het delven van krachtstof. De Censor heerst vanuit de Krachtstofcentrale, kortweg de Centrale genoemd en aHlamn moet diep het Rijk in reizen langs die gevreesde Centrale. Zijn reis zal uiteindelijk leiden tot…afijn.
Een merkwaardige cartografie begeleidt het avontuur, het eerste deel op het vasteland van de reis is immers niet in kaart gebracht. De tocht is pas te volgen op de kaarten vanaf het vertrek van aHlamn uit de havenstad Tszallonicki op het vasteland van Archipelago in de richting van het eiland Plesio, vanaf hoofdstuk 12 Heidira de vuurtorenwachtster.
De vele illustraties zijn terug te vinden op de kartografie en op www.allartlakke.nl
De auteur zoekt een uitgever. Allart Lakke wenst zich een inzichtelijke overzichtsshow van zijn plastische werk. Tegelijkertijd werkt hij aan de website www.allartlakke.com. Lakke inventariseert daar onder meer de Leidse kunstenaars door korte biografische stukjes te schrijven over kunstenaars verbonden aan Leiden, ofwel door geboorte ofwel door latere vestiging in Leiden als woon- en werkplaats. De Leidse Lente zoals de directrice van de Lakenhal Meta Knol het formuleerde. Het toont de vreemde context en/of het isolement van zijn eigen plastische werk en bevestigt de gedachte dat Allart Lakke een outsider artist is.
Allart Lakke wordt vertegenwoordigt door Transit, Mechelen.
Bovenste foto Casper Faassen, 2011. Allart Lakke toont Der Fette uit 1991 in de zaal met Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden in de Lakenhal te Leiden.
Onderste foto Wim Hardeman, 1997. Kompel Ging Ganz schenkt de honing op de Honingdruppelaar, een zeef gehangen uit de nok van de Hooglandse kerk te Leiden tijdens de Operatie Wonderen om Niet.
Allart Lakke, 2012.