Vijf beelden op een kromme uit 2002.
De sculptuur van vijf zuilen, die elk uit twee kolommen bestaan is opgebouwd uit grote stukken geperst scheepsschroot. Het werk is geplaatst op een flauw gebogen lijn over een lengte van 120 meter in het talud van de Plesmanlaan in Leiden. De vijf dubbele zuilen staan naast het 17-de eeuwse gedeelte van het voormalige Pesthuis tot bij de 20-e eeuwse nieuwbouw van Naturalis.
Franciscus Theodorus Alexandros de Wit (1942 -2004), F.Th.A. de Wit. De beeldhouwer was opgeleid aan de Koninklijke Academie Den Haag. Hij woonde en werkte in Leiden, en leefde in een woning aan de voet van de centraal gelegen Burchtheuvel. De Wit was de archetypische beeldhouwer van vuur en staal, van gewicht en beton, van de gevende vorm en de ontvangende vorm, van groots en meeslepend en massaal. De Wit was een gebaarde demiurg die jarenlang in de smidse het vuur temperde en een onlesbare dorst aan die hitte overhield.
Hij is de monumentale beeldhouwer van enkele zorgvuldig in het landschap ingebedde werken in beton en staal, kolossaal alsof deze werden uitgevoerd door Hercules. Het Windscherm Calandkanaal en De Klimwand en het Vierkant eiland in de plas zijn van zijn hand.
De kunstenaar geniet dan ook landelijke faam.
Het Windscherm Calandkanaal werd gebouwd tussen 1983 en 1985 langs het Calandkanaal in Rotterdam-Europoort. Het bijna twee kilometer lange windscherm is geconstrueerd naar het ontwerp van architect Maarten Struijs met medewerking van Frans de Wit. Strak, monumentaal en effectief. Een eindeloos horizontale ingreep in het landschap.
De Klimwand werd gerealiseerd tussen 1986 en 1992 in het recreatiegebied Spaarnwoude. Twee gigantische betonnen schijven met een doorsnede van 26 meter, waartussen een smalle, steile trap is ingebouwd. De verticaal geplaatste schijven zelf zijn diep ingegraven in de heuvel en de ruwe blokken steen die horizontaal langszij zijn gestapeld steunen de schijven. Hier tegenover staat de kathedrale Klimwand.
Van Kooten en de Bie begon lange tijd met een opname bij de trap. Zie Krasse Knarren over het kunstwerk van Frans de Wit in Spaarnwoude vier-en-een halve minuut op Youtube,
Vierkant eiland in de plas uit 1996 in het Prinsenpark bij Rotterdam. In het midden van een vierkante, betonnen constructie ligt een enorme scheve schaal, tussen vier metalen pinnen geklemd. Aan de binnenzijde is de schaal driemaal geribbeld en in de bodem is een gat van drie bij drie meter met water. Het symbool van het laagste punt van Nederland: zeven meter beneden NAP. Het betonnen vierkant meet 54 bij 54 meter.
www.fransdewit.com
Allart Lakke. 2012.