In de serie vreemde vergelijkingen.
Waakt! De kompels Ging Ganz (links) en Zigane (rechts) in het uniform van het Officium Censorum.
Een merkwaardig geheel, de pose herhaalt zich, maar degene, kompel Ging Ganz, die de pose serieus uitvoert met gepast fanatisme wordt belachelijk gemaakt door de ander, kompel Zigane, die de pose persifleert. Zigane wijst op het oor van Ging Ganz, die zelf in de verte wijst. De houding heet ‘Waakt!’ en ‘Zijn u de oren al gewassen!’
Bij nader inzien lijken de uniformen clownesk, die ongelijke broekspijpen, de ontbrekende mouw, de keurig opgerolde gele kousen boven de ook al ongelijke laarzen.
Bij het uniform hoort afgemeten gedrag, anders werkt het niet.
Intimidatie of vernedering ontstaat mede door repetitieve kleding, het uniform. Gevangenis kleding. Oranje hesjes voor groepjes met taakstraffen.
Petjes van de vakbond bij stakingen en sjaaltjes bij drie oktober in Leiden.
De logo’s en leren jassen van de Hells Angels.
Het politie uniform.
Het rokkostuum of driedelig streep.
Het kostuum of uniform kan een kopie zijn voor op de bühne. Spel.
De in rood kostuum gestoken shock rocker Marilyn Manson lijkt uit de grond te groeien en vertakt zich boven in een stronk. Door de uniciteit van de ‘front man’ wordt de rest uniform en onderworpen aan de uitzonderlijkheid van Manson. Het is clownesk maar dan in de horror variant.
Het uniforme wil herkenbaarheid met de bijbehorende gedragscode uitstralen. Het uniforme heeft een signaalfunctie, het duidt op prestige, macht of status of het ontbreken daarvan. Kostbaarheid en exclusiviteit. Verboden te kopiëren in het geval van het politie uniform, ongewenst in het geval van de gevangenis kleding.
Hoe is de mode onder miljardairs?
De werking van kleding.
Schone en onderscheidende kleding in het geval van de prominenten in het KZ. De kamp aristokratie, de ‘Lagerprominenz’. De ‘Functionshäftlinge’. De lage nummers.
Duidelijk onderscheid tussen de ‘Prominenz’ en de ‘Muselmann’.
Primo Levi beschrijft een gevangene die uiterste moeite doet om er ondanks de omstandigheden verzorgd uit te zien. Gewassen kleding, schone nagels en netjes geschoren, wat zeep en scheermes noodzakelijk maakt, dingen die met brood en dus honger betaald moet worden. Alles om op een prominent te lijken en het aldus te worden. Een uitzondering worden.
De foto uit 1945 in Buchenwald van Margaret Bourke-White. Aan hun schone kleding en algehele fysiek te zien beslist geen Muselmannen, zijn het ‘Lagerprominenz’?
Het absurde van een uniek uniform van één gevangene in functie. Wrang komisch, blasfemisch en onderdanigheid afdwingend.
Bronzeskulptur des Treblinka-Überlebenden Samuel Willenberg.
Scheissminister. A Jewish prisoner appointed by Germans to guard the main latrine, where one was not allowed to stay longer than one minute. By German order he was wearing grotesque clothes of a synagogol cantor with a big alarm clock hanging on his neck and had a whip in his hand.
Het beeld van de klok als symbool van pijnlijke onderwerping bij Public Enemy van de in 1988 ‘Don’t believe the hype” hit en 1990 ‘Fight the Power’.
De band bestond uit Chuck D., de clowneske Flavor Flav, Professor Griff, dj Terminator X en the Bomb Squad.
Flavor Flav is degene met de wekker rond de hals.
Hoe zit het met het hoofddoekje? Uniform en intimidatie. Hoe zit dat met de tatoeage?
Allart Lakke, 2011.