Gary Kasparov and the Flying Penis

De schaakcomputer Deep Blue, gebouwd door IBM was de eerste die een tweekamp tegen de regerend wereldkampioen gespeeld onder reguliere tijdcontrole winnend afsloot. In maart 1997 versloeg Deep Blue 2 Kasparov in een match van zes partijen die eindigde in 3,5-2,5.
Zie ook de documentaire ‘Game Over: Kasparov vs the machine’. Met de interessante vraag ‘how do you make a computer blink?’ Onbeantwoord helaas.
En dan ‘Gary Kasparov and the Flying Penis’, duur 1 minuut 56. Diens beveiliging trapt, na de vliegende pik uit de lucht te hebben geslagen, het ding kapot alsof het een levend wezen betreft.

Het genie, in de rol van politicus, wordt kortstondig belachelijk gemaakt.
Het genie is ook maar een mens, redeneert men. Ik denk van niet.
Ondanks de overwinning van de computer is Kasparov een schaak genie en buitengewoon bijzonder. Zo iemand is niet én reageert niet hetzelfde als wij, anderen.

 

 


Afijn, Deep Blue won al in 1997, medio 2008 is de Rybka versie 2.3.2 het sterkste schaakprogramma. De speelsterkte, uitgedrukt in de ELO-rating, overtreft die van de menselijke grootmeesters zodanig zelfs dat de wereldkampioen in een match weinig kans maakt.
Het aanstormende talent Magnus Carlsen is op zeventienjarige leeftijd verder in zijn ontwikkeling dan grote wereldkampioenen zoals Kasparov of Fischer  maar het is vrijwel ondenkbaar dat hij een rating van 2900 zal bereiken.

Inmiddels is de schok uitgewerkt, de computer heeft definitief gewonnen.
Tsja.

Allart Lakke, juni 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *