Guido Winkler “I like to think that now is ever”

I like to think that now is ever.

Guido Winkler (1969, Alblasserdam). Woont en werkt in Leiden. Opleiding aan de Kunstacademie St. Joost in Breda. Conceptueel kunstenaar: concreet en non-objective. Guido Winkler creëert installaties en panelen die ruimtewerking, diepte en licht ondervragen. Winkler manipuleert de kracht van perspectief in onze visuele waarneming. Eerdere werken hadden de vorm van een ruimte, gelijkaardig aan de vlinderstrikjes van René Daniëls (1950), maar dan nog één keer verder open of dicht geklapt tot een rechthoekig afgeperkte ruimte. Feitelijk een ogenschijnlijk rechthoekige ruimte, want de vlakken zijn perspectivisch niet kloppend, het oog wordt bedonderd in de illusie. De linkerwand lijkt transparant of open, want het hout loopt door in de achterwand en die achterwand sluit niet aan in de linker benedenhoek van het linker zijvlak. Het evenwicht is door de subtiele vervorming en kleurstelling geloofwaardig, ondanks dat het perspectivisch niet klopt.

Zonder titel, verf op houten paneel uit 2004-2005.

Winkler bestudeerde intensief de vertekening van lichtvlakken op de muren en in hoeken. Elk lichtvlak is tijdelijk, in beweging en vervormt, elementen die in onderling verband abstarct en exact de positie van lichtbron en raam verraden. Om die fascinatie van een afgeleide werkelijkheid vorm te geven ontwikkelde de kunstenaar een herkenbare eigen formule van onder meer intiem werk op paneel, waarin het hout zelf en de kleurvlakken zorgvuldig compositorisch op elkaar afgestemd worden. Vanuit de interesse naar het effect van licht en schaduw in de ruimte ontstond later werk waarin die effecten zelfstandig uitgevoerd worden in kleurvlakken, die wel en niet corresponderen met de uitwendige vorm van het paneel. Het zijn visuele oplossingen, waarin een bewuste frictie van mogelijk en onmogelijk ontstaat. Die spanning is aangenaam, een subtiele sensatie, infra mince. De lichtgewicht panelen zijn droog en helder geformuleerd. De kleurstelling is evenwichtig en beschaafd, niet schreeuwerig of losbandig, maar ingetogen en functioneel, soms zelfs enigszins introvert en te bescheiden.

Door de dubieuze suggestie van ruimte ontstaan verschillende visuele verbeeldingen en die mogelijkheden bestaan naast elkaar en tegelijkertijd binnen één en hetzelfde werk.

A view, verf op houten paneel, formaat 44 x 120 cm, uit 2012.

2005 Statement:

Everything I make starts with a sense of wonder about the difference between physical and visual space. It’s about reality and perception, interpretation and misinterpretation, about knowledge, conscience, and the lack of it. The work is always space-related.

Guido Winkler opereert inmiddels internationaal en beheert een eigen galerie ruimte namelijk IS-Projects, opgericht in 2007. Werkt tevens in oplages. Gerepresenteerd door Galerie Le Petit Port, Leiden en IS-Projects, Leiden.

Website: www.guidowinkler.com

Allart Lakke, 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *