Het oproepen van een verbluffende aanwezigheid

Mérigot 61, 80×150 centimeter, olie op linnen geschilderd in oktober 2012.

Onderwerp: het landschap in de nieuwe werken van Fenny van de Wal (1951), alle uit één serie getiteld Mérigot. Deze grote groep komt voort uit de inspiratie van één plek aan de waterkant, ergens bij het gehucht Mérigot in de regio Auvergne, waar de schilderes kampeerde in de zomerse natuur in 2011. En twee jaar lang schilderde zij vervolgens naar die plek. Bij Fenny van de Wal is de ervaring van de natuur, maar vooral van de waterkant in haar leven een opmerkelijke bron van inspiratie. Het blijkt een logische keuze want als boerendochter groeide Fenny op in de Vechtstreek. Die jeugdige ervaring van het waterrijke landschap is vervolgens innig verbonden aan haar schilderkunst. De recente schilderijen uit de serie Mérigot veroorzaken verstilling, roepen op tot berusting en introspectie.

Van de Wal hecht belang aan het schilderen als pure handeling en zoekt bewust naar de overdracht van energie. Haar schilders techniek, met kwast en paletmes, laag op laag en nat in nat, ontwikkelde zich in functie van dat doel; het oproepen van een fysiek verbluffende aanwezigheid. Een soort van Überlandschap met die bezieling, het schilderij als een bovenzinnelijk water-land bezongen in een innerlijk lied.

Recentelijk won Fenny van de Wal de Ars Aemula prijs 2012, aanleiding voor de show Mérigot die Drs. Meta Knol, directeur Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden, opent op 4 november 2012 om 16:00 uur in Ars Aemula op de Pieterskerkgracht 9a in Leiden.

De tentoonstelling duurt van 4 tot 25 november. Ars Aemula is open vrijdag, zaterdag, zondag van 13:00-17:00 uur.

Allart Lakke, 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *