Van de Wal bij Mérigot, Auvergne

Het afgelopen jaar werkte Fenny van de Wal (1951) intensief aan een serie schilderijen getiteld Mérigot gevolgd door een nummer. Deze grote groep komt voort uit de inspiratie van één plek aan de waterkant, ergens bij het gehucht Mérigot in de regio Auvergne in Frankrijk, waar de schilderes in de zomerse natuur kampeerde.
Het draait bij de keuze van het kampement om het gevoel van de juiste plek. Zo’n specifieke plek is bij voorkeur bij een beek of een rivier, bij de zee of juist in de bergen en wordt in eenzaamheid beleefd. Bij Fenny van de Wal is de ervaring van de natuur, maar vooral van de waterkant in haar leven een opmerkelijke bron van inspiratie. Het blijkt een logische keuze want als boerendochter groeide Fenny op in de Vechtstreek. Die jeugdige ervaring van het waterrijke landschap is vervolgens innig verbonden aan haar schilderkunst. De schilderes kiest intuïtief voor een plek, maar beheerst die intuïtie in haar kunde en door de verwantschap met het onderwerp. Haar arcadische landschappen zijn als een verademing, de vruchtbaarheid en de kleurenrijkdom worden gevierd. 

Fenny van de Wal wil opgaan in de natuur. De serie Mérigot ontstond aan de rand van de natuur en het werk, de oever is fysiek een grens. Voorbij de waterspiegel is een onder water wereld. Maar ook visueel raakt het werk de grens, want door de grote mate van inzoom en in de detaillering doet het abstract aan. Van de Wal is bekend met het werk van Nicolas de Staël, Antonio Tàpies, Per Kirkeby, Gerhard Richter en Anselm Kiefer. Zij kiest haar meesters zorgvuldig en bestudeerd die schilderkunst intensief. Zij hecht belang aan het schilderen als pure handeling en zoekt bewust naar de overdracht van energie. Haar schilders techniek, met kwast en paletmes, laag op laag en nat in nat, ontwikkelde zich in functie van dat doel; het oproepen van de sensatie van een fysiek verbluffende aanwezigheid.

Het grote doek getiteld Mérigot 53, 180 bij 200 centimeter, is van olie op linnen uit mei 2012. Het is een geladen doek, de energie straalt ons uit de spiegeling tegemoet en het water spreekt murmelend. De begroeide waterkant is tegenover ons en de fonkelend betoverende spiegeling tussen ons en de oever. Een rimpeling trekt langs en het water sprankelt ontspannend in het kijken ernaar. De schilderijen uit de serie Mérigot veroorzaken verstilling, roepen op tot berusting en introspectie. Die mentaliteit en esthetiek schenkt ons genade in een moment van vredige zelfreflectie.

Zie ook www.fennyvandewal.nl

Allart Lakke, juni/juli 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *