Schaal

Ik bedoel de verhouding tussen het menselijk lichaam en het object in een andere maat nagemaakt als dat het in de ‘werkelijkheid’ voorkomt. De schaal is de verhouding tussen het originele object en de afbeelding ervan of het model.
Hoe mijn zintuiglijkheid beïnvloedbaar is. Bonsai uit Japan.

schaal2


Is schaal ook mogelijk in geluid? Zacht en hard, maar anders.
Ambient.
New York. Ik besloot direct tot de produktie van een aantal werken in groot formaat.

Schaal in ons gevoel, de vinger in de neusholte, het gat in de kies, rugpijn. Lichamelijke gewaarwording waarin de schaal vreemd is. Onrealistisch.

Waarneming door onze groei beïnvloedt.
Toen ik klein was… Men bedoeld toen men jong was. In vergelijking met een boom of een berg zijn wij per definitie klein.

Water is moeilijk op schaal te doen laten reageren, om druppels en golfslag te verkleinen dus tot miniatuur golven en druppels. Oppervlaktespanning of de liquiditeit beïnvloeden, vloeistof. Druk vergroting of vermindering mogelijk noodzakelijk.

Een maquette op film in de bioscoop werkt geloofwaardiger dan als op een klein scherm geprojecteerd, bijvoorbeeld op televisie.
Iets met de scherptediepte?

Filmacteurs zijn fysiek klein en lijken groot. Een bepaald soort verfijning in hun gelaat en postuur is noodzakelijk. Iets van het miniatuur.
Op het toneel lijkt een groot persoon per definitie lomp, dom en misdadig.

Op 1 april 1945 begon het Japanse slagschip de Yamato haar laatste missie: een zelfmoordaanval tegen de Amerikaanse vloot ten westen van Okinawa. Een schip als een ontbloot zwaard.
??! 1:10 ???amazing! big YAMATO. U ziet het model van het Japanse slagschip de Yamato op schaal opgebaard in een soort van schrijn.
Of ‘YAMATO – World’s Largest & Greatest Battleship Ever Built.’ Het echte werk.
‘BIG GUNS & BIGGEST GUNS’
schaal

 

30 Oktober 1961. ‘russian tsar hydrogen bomb explosion’
Nicknamed the Tsar Bomb, was de AN602 (??602), een kernwapen (waterstofbom) dat in 1961 tot ontploffing werd gebracht door de Sovjet-Unie, de grootste explosie ooit door de mens opgewekt.

Schaal en detail bij Vermeer.
Het kleinste detail uitgewerkt exact op de plaats van het oogcontact is noodzakelijk voor de geloofwaardigheid van het geheel in een schilderij. Idem voor de maquette? Wordt de maquette geloofwaardig door het kleiste detail?
Mits het realisme betreft? Niet persé.
Leesbaarheid.
Hoe werkt de schaal in abstracte kunst? Fysiek?
Een belangrijke uitzondering lijkt echter Rothko. Afwezigheid van detail, sferisch. En tegelijk dieptewerking. Toch detail? In de difuse scherptediepte.
Of de gelijkmatigheid, bij Mondrian. Evenwicht van het oogcontact, dynamisch. Pollock.

Schaal in leeftijd.
LOTR Extended Edition – Aragorn’s age
De ouderdom van Aragorn, als afstammeling van de Dunedain, de Numénor.
Atlantisrelatie.

Allart Lakke, juni 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *