Leviathan


Leviathan. Het mythische wezen, een bijbels monster stammend uit de oertijd.
De mythisch moordende walvis in Peru bij de Nazca, mogelijk de ‘killer whale’, de orca.
In aardewerk en een afbeelding in de beroemde lijntekeningen.


Wikipedia:
Much of Nazca art depicts powerful nature gods, such as the mythical killer whale,…
The Nazca culture (also Nasca) was the archaeological culture that flourished from 100 to 800 CE beside the dry southern coast of Peru in the river valleys of the Rio Grande de Nazca drainage and the Ica Valley.
The geoglyphs of Nazca or “Nazca Lines” are a series of geometric shapes, miles of lines, and large drawings of animal figures (some as large as a football field) constructed on the desert floor in the Nazca region.



Het woord leviathan wordt veelvuldig gebruikt als beschrijving van de witte walvis Mobi Dick.

Het beeld van de onderzeeër verwarde met dat van Jonas en Pinocchio in de walvis. Het zeemonster slokt immers slachtoffers op die in diens buik voortleven.


Hier Monstro in Disneyland.
Bij de Inuït het verhaal van Raven, die overleeft in de buik van een walvis.

Het beeld van walvis en onderzeeër unificeert zich in de maquette van de Nautilus in visvorm uitgevoerd, gebouwd en ontworpen door Kapitein Nemo, een Jules Verne karakter uit 1870 in 20.000 mijlen onder zee. Het ontwerp van de onderzeeër lijkt stilistisch onder invloed van Art Nouveau/Jugendstil.


Inmiddels is uit die verwarring een nieuwe verhouding ontstaan, het mythisch moordende wezen is de onderzeeër uitgerust met kernwapens en de walvis een bedreigde diersoort.

Allart Lakke, december 2011.

Texel 16 december 2012. Johannes de Bultrug (Johanna bleek bij autopsie) stierf verdwaald in het labyrint van de Razende Bol. Het was onmogelijk gebleken het beest van 14 tot 16 ton te verslepen. In een laatste poging opereerden de Reddingsmaatschappij, de Kustwacht en Ecomare gezamenlijk ’s nachts bij hoogwater, maar het net scheurde en de helikopter kwam met een lege accu voor het benodigde licht te zitten. De operatie in de meanderende geulen tussen zandbanken en sterk getijde bleek niet hetzelfde als een walvis van een strand af halen. Feiten.

Nee hoor. “De mensen die hem dood willen hebben gewonnen” aldus de dierenactiviste Lenie ‘t Hart. Maar goed, een aangespoelde walvis, een verdwaalde bultrug, een dode Kokopilau, is lange tijd geïnterpreteerd als een slecht voorteken. Feit over bijgeloof.

De Partij voor de Dieren wil het karkas ter plekke laten liggen, als deel van het ecosysteem. Prima. Overigens een gevaarlijke plek voor dagjesmensen vanuit ecotoerisme.

Allart Lakke, 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *