Het Dunning–Kruger effect oftewel openlijke stupiditeit

“ignorance more frequently begets confidence than does knowledge”, as Charles Darwin put it.

Ik las over het Dunning–Kruger effect in het Groene thema-nummer ‘Wat vinden ze van ons?’ bij Mathijs Bouman. Het effect blijkt vernoemd naar Justin Kruger en David Dunning, Amerkaanse psychologie-onderzoekers die incompetentie bestudeerden met een opmerkelijk resultaat. Uit het experiment bleek namelijk dat bepaalde proefpersonen, die slecht scoorden op een specifiek terrein, zichzelf juist zien als bovenmatg gemiddeld op dat terrein. Deze persoon beleeft de illusie van superioriteit.
Niet alleen trekken de proefpersonen verkeerde conclusies, hun onkunde is ook oorzakelijk, waardoor ze de metacognitieve vaardigheid missen om dit gebrek zelf op te merken. De ernstige conclusie luidt, sommige mensen zijn te dom om te bevatten dat ze dom zijn.

In de Wikipedia worden vier conclusies getrokken;
1. Incompetent individuals tend to overestimate their own level of skill.
2. Incompetent individuals fail to recognize genuine skill in others.
3. Incompetent individuals fail to recognize the extremity of their inadequacy.
4. If they can be trained to substantially improve their own skill level, these individuals can recognize and acknowledge their own previous lack of skill.

Ziedaar de domme, zich niet bewust van zijn/haar stupiditeit en de slimme vol van twijfel, vanuit het besef van zijn/haar beperktheid.
Maar die superioriteit, die is interessant. Het verklaard immers het gedrag van het domme vulgus in de openbare ruimte. Men waant zich Übermensch. Aap op de apenheuvel.

Anosognosia is a condition in which a person who suffers disability  seems unaware of or denies the existence of his or her disability. Paralysis of a side of the brain of blindness, unaware. Onbewust van de aandoening, ziekte of gebrek.
Bij Freud verdringing.

Wat als iemand leidt aan het Dunning-Kruger effect en tegelijk aan anosognosia?
Onbehandelbaar.
Een dronken Ajaxsupporter.
Ik met mijn grammatika-fouten en blogje.

Allart Lakke, zondagavond 28 maart  2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *