Het hergebruik van stenen

Het hergebruik in restauratie. De Klaagmuur in Jeruzalem. Na vernietiging reconstructie. Betekenis verschuiving, van buitenmuur van tempelcomplex tot gebedsplaats.
Of hergebruik in wederopbouw. Monte Cassino midden Italïe. Een klooster dat vernietigd werd in de Tweede wereldoorlog.
Hergebruik zonder wederopbouw. Functie wijziging. Bewoning in Avesbury, een deel van het dorpje gelegen binnen een pre-historische wal en met menhirs/dolmens daarbinnen. Dolmens en een wal.
Hergebruik in ‘nieuwe’ betekenis. Gedeeltelijke functie wijziging. Naald van Cleopatra in London. ‘Loot’ of culturele buit. Machtssymboliek.
Het hergebruik als teken van overwinning of minachting. In Berlijn staat een groot Russisch oorlogsmonument gemaakt van rode marmer uit de Rijkskanselarij van de Duitse dictator.
Hergebruikt en/of minstens herbewerkt. Lion’s Gate.
Hergebruik door opeenvolging van culturele bouwlagen op een specifieke plaats met behoud van betekenis of functie. Kerken met menhirs.
Onaf en hergebruikt. Baalbek, bouwlagen, tempel van Jupiter. Waar zijn de restanten, indien vervallen? Cultus plek. Mogelijk onaf of hergebruikt Tiwanaka of Tihuanaka, verschillende bouwlagen, hergebruik menhirs.

Ooit één van de antieke wereldwonderen, de grootse tempel van Artemis in Efeze.
Acht van de ca 18 meter hoge, donkergroene pilaren van het oorspronkelijke tempel gebouw zijn hergebruikt in de constructie van de Aya Sofia.

Cultusplek. De plaats kan van belang zijn, strategisch. Historisch en/of geografisch. Hooggelegen. Markering in het landschap.
Functiebepalende factor.
Een rechtopstaande steen of de door de val gebroken Menhir Loc Mariaquer. Een indrukwekkende monolith, 347 ton en hoger dan twintig meter oorspronkelijk. Niemand heeft gedacht, laat ik eens een stuk hergebruiken.

Van invloed kan zijn de oorspronkelijke aanwezigheid van de stenen. Hunebedden zijn gebouwd met stenen door de gletschers naar Drenthe aangevoerd.
Of de ligging van nabijgelegen steen groeves is relevant.

Het hergebruik van stenen lijkt ingegeven door meer dan alleen profijtelijk gerecupereerd bouwmateriaal te zijn, de lading blijkt eveneens overdrachtelijk. Die lading is het onderwerp van beschouwingen over krachtstof en mentaliteit.

Allart Lakke, 2009 en 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *