Foute architectuur 2

Als ik voldoende geld  had verdiend, dan had ik een atelier laten bouwen dat er uit zou hebben gezien als het onderstaande. Smaakvol dus. Natuurlijk zou het dan ook in de bergen hebben moeten staan, de hoek van het dak is speciaal voorzien om sneeuw te dragen, dat isoleert immers in de winter. Het lijkt alsof het gebouw in de heuvelende talud wegzakt en het gras is keurig gemaaid. Het geheel is helder geformuleerd.
Het ver overhuivende dak neemt toch niet al het licht weg, over de lange zijde is een centrale, grote raam partij zichtbaar. De lijsten van de raamkozijnen zijn rijk bewerkt en hebben de stijl van de bouw vormen in de omgeving.
Het is het atelier van de architect Albert Speer in Bergtesgaden, op de flanken van de Obersalzberg. Het ontwerp is van zijn hand. Het gebouw doet in tegenstelling tot zijn werk voor de Nazipartij niet bombastisch aan.
Het oogt solide en heeft intimiteit, die van beschutting, en het lijkt zelfs bescheiden, desalniettemin telt het drie verdiepingen. Hier is ooit hard gewerkt en in het gebouw heeft de Duitse dictator, in zijn rol van bouwheer, menig uurtje doorgebracht, gebogen en orerend over de bouwtekeningen en maquettes. Het atelier staat er nog, maar een nietsvermoedende wandelaar zal het niet herkennen als een besmette plek.

Een gezonde website over dit onderwerp is ‘The Third Reich in Ruins’, van Geoff Walden, waarbij fotografie van verleden en heden sec naast elkaar wordt gepresenteerd.

Allart Lakke, 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *