Karinhall van Hermann Göring

De figuur van Göring is interessant qua imagebuilding, zijn publieke gedrag was dat van een sympathiek man van de wereld. Hermann Göring was o.a. een ijdel man, een verslaafd man, een decadent man en een moordenaar.
Geen illusie, hij was crimineel, gewetenloos en dus wreed. ‘Ruthless’, in het engels, meedogenloos. Een persoon waaraan grote wanstaltigheid kleeft. Een massamoordenaar.
‘I love splendor. I’m a renaissance man.’
Zijn smaak? Pompeus, maar in een burgerlijk overtreffende trap. Zijn Carinhall/Karinhall is een buitenproportioneel huis vol museale kunstwerken.
Hij laat zich portretteren leeuwenwelpen opvoedend. Hij is een ‘morphine addict’ sinds de mislukte Putsch van 1923, waar hij ernstig gewond raakt.
Een man van extreme brutaliteit en tegelijk grote populariteit onder de Duitse bevolking.
Verantwoordelijk voor marteling. De Nacht van de Lange Messen. Verantwoordelijk voor de invoering van het concentratiekamp. De Neurenberger rassenwetten.  Een slager, een compleet gewetenloos mens. Schuldig aan misdaden tegen de mensheid/menselijkheid. Het vier jaren plan, dictator van de economie. Plundering en zelfverrijking.
Het hoogtepunt van macht, 1938, de Rijksmaarschalkstaf.
De oorlog. De Luftwaffe die faalde onder de verantwoordelijkheid van Hermann Göring. Een aura van commandant. De nederlaag in Stalingrad. Prestigeverlies voor Göring.

Overmacht.
Een eigen leger, de fanatici in de Hermann Göring Division. Vechten tot de dood. Vergelijkbaar aan de 1st SS Division Leibstandarte SS van de Duitse dictator. ‘Das Herrenras’, superieur.
In 1945 vlucht Göring uit het belegerde Berlijn naar de Obersalzberg en wordt door de SS gearresteerd op beschuldiging van hoogverraad.
De ontknoping, terug naar Mautendorf van zijn jeugd , arrestatie door U.S. army. Cold turkey, ontwenning van de morfine in de gevangenis, ‘Number One’ Nazi in Neurenberg en zijn uiteindelijke zelfmoord. Cyanide.
Een ‘trickster’ van de duistere kant. Een morele lafaard.
Walter Cronkite aanwezig op het Neurenberger Tribunaal.  ‘What they had done was so vile.’
Een verachtelijk en mismaakt mens.

Maar mijn interesse is vooral de architectuur en kunstzinnige inhoud van het buitenverblijf Carinhall/Karinhall van de Rijksmaarschalk op het jachtterrein van de Schorfheide, 40 kilometer ten noorden van Berlijn. Zie bewerkte luchtfoto. Een inwendig vreemd soort paleis met een rieten dak, een overgrote woning met museale ruimtes en in de enorme kelder een miniatuur spoorwegennet, waarmee de gastheer zijn gasten vermaakte. Onder die bezoekers voormalig President van de V.S. Herbert Hoover, de Hertog en Hertogin van Windsor, vliegenier Charles Lindbergh, Benito Mussolini, koningen van Bulgarije, Roemenië and Joegoslavië, vliegtuig ontwerpers als Willi Messerschmitt en Heinkel.
Korte en vererende compilatie over het huis, 1.02, op youtube ‘Hermann Göring Carinhall.’
Een fout gebouw vol oorlogsbuit. Aan de muren Rubens, Cranach en Velasquez. Gobelins. De weelde van Europa door de ogen van een nazi. Het is interessant in het licht van het idee van de ‘entartete’ oftewel gedegenereerde kunst na te gaan welke kunstwerken uitverkoren waren. De keuze van de crimineel, die zich verhuld in de kunst in een architectuur als propaganda en macht uitdrukking opgevat. Dominantie uitstralend en macht. En in die opzet geslaagd.
In de tuin een mausoleum voor zijn eerste vrouw Carin von Fock-Göring, gestorven 17 Oktober 1931.
In diezelfde ‘tuin’, het gehele schiereiland feitelijk, het paleis Sans Souci op schaal 1:10 voor zijn dochter Edda.
Prots en pronkzucht.
Het bouwwerk Karinhall is vakkundig opgeblazen na leeggehaald te zijn, op 28 April 1945 , voor de oprukkende Russen het in bezit zouden nemen. De megalomanie van de nouveau riche eindigde met zijn ‘Sonderzug Asiën’, geparkeerd vol geroofde kunstschatten in een tunnel bij Bergtesgaden.
‘A decent life for at least twelve years.’ Göring said.
En mijn interesse is gewekt door zijn bijgeloof in de helende/fortuinlijke werking van edelstenen. Hermann had de vreemde en kostbare gewoonte edelstenen door zijn handen te laten glijden. Bijgeloof in de man Hermann Göring? Het lijkt onmogelijk. Een gewetenloos mens van bijgeloof vervuld. Göring en het occulte.

Zie ook op youtube behoorlijk fout ‘(15/15) Hermann Goring’, het is de ‘trickster’.

Armando heeft de moed die foute rol zich aan te meten. Evenals Anselm Kiefer, waarvan het bijgevoegde ‘sieg heilende’ zelfportret in aquarel.

Mijns inziens is het belangrijk zich te verplaatsen in de dader. Het slachtoffer is in die zin een aanvaardbare en nagestreefde rol, het vrijwaart ons immers van schuldbesef.
Is in de collectie en het landhuis Karinhall iets van het Übermensch concept terug te vinden, wat is het?

Bent u geïnteresseerd in oorlogs architectuur zie ook het stuk ‘Foute architectuur’, ‘Foute architectuur: Lahntalbrücke bei Limburg’ en ‘A Haunted House’ onder archieven: ruïnes, architectuur en lading.
Allart Lakke, 1 maart 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *