Boomhut

Het boomhut thema is te vinden bij de Vlaamse kunstenaar Hans Op de Beeck (1969) en de Leidse fijnschilder Johan Scherft (1970).
Beide bouwen maquettes.
Bij Op de Beeck is de maquette, het model tevens het werk.
Hans Op de Beeck ‘Treehouse – 2011’, Sculptural installation in mixed media, 245x103x103 centimeter, Xavier Hufkens Gallery, Art Brussels, 2011.
Johan Scherft volgt een bewerkelijke techniek, hij bouwt een model in papier om deze vervolgens na te schilderen als basis voor een grondige detaillering.
Johan Scherft ‘Treehouse II’, 27×30 centimeter, olieverf op koper, 2008.

Mooi werk.
De boomhut is een intens verlangen naar het land van melk en honing en het leven van Robinson Crusoe.

Boomhut 2012, steigermateriaal, gemengde materialen. Deze boomhut werd in het kader van de manifestatie OpenluchtHotel eind juni 2012 gebouwd tegen een wilg in de binnentuin van de voormalige ambachtsschool aan de Haagweg vier in Leiden. Het monumentale pand herbergt meer dan veertig ateliers of studio’s en een dito aantal hippe en creatieve bedrijven. In de ruime tuin staan vijf bomen en een forse lariksstruik en nu dus een boomhut.
Twee jonge vrouwen logeerden een nacht in de hut. Izaak Zwartjes (1974), de beeldhouwer die de boomhut bouwde, heeft er sindsdien enkele malen in overnacht. Hij bood mij de mogelijkheid ook aan. Een dergelijke cabine bouwde de beeldhouwer eerder in het Oda-park in Venvray in 2011, namelijk in de installatie Basic construction. Horsepower Opus 18 G Major.

Windflower, Perceptions of Nature 9 oktober 2011 – 15 januari 2012
‘Concerning Hunting’ (2008), hutten van Mark Dion (1961) in de grote beeldenzaal, achterin het museum. De installatie bestaat uit vier jachthutten voor vier types mens met een verschillende relatie tot de natuur.

Zie ook Bonsai Treehouse Sculptures www.trendhunter.com
Takanori Aiba – Takanori Aiba creates stunning sculptures that revolve around bonsai trees. Although they can be described as mini tree houses, that description do…

Allart Lakke, 2011/2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *