U streeft naar een schoner milieu? Zet de kraan open!
Zo simpel kan het zijn. Onze overheid propageert ‘wees zuinig met water’, maar waarom? Als er schoon en zuiver water in onze riolen terecht komt is dat toch juist goed voor het milieu? Het vuil blijft achter in de filters van de waterzuiveringsinstallatie. Een oproep voor een landelijke actie, een dag waarop Nederland het milieu ruimhartig schoon water schenkt. Wees milieubewust, laat het stromen.
Onze taal vervuild voortdurend. Neem de term cultureel ondernemer, gadverdamme, wat een smerig groepje woorden. Een dergelijke term doet afbreuk aan de subtiliteit en verfijning die in creativiteit kan huizen.
Als cultureel ondernemer moet de kunstenmaker zijn/haar eigen product marktgericht promoten. Oh, ja?
Dat product, de kunst, moet helemaal niets, of hooguit zichzelf promoten, dat lijkt mij veiliger in de toetsing naar waarachtigheid dan als de kunstenmaker ernaast staat en het aanprijst. Men zou wel eens teveel onder de indruk van diens overtuigingskracht kunnen zijn, om objectief het werk te kunnen beoordelen.
Het concept product leidt tot een simplificatie van het begrip kunstwerk. Een uitzondering zou zijn indien de ondernemingsdrift binnen het product/concept een relevante rol speelt.
Maar nee, kunstenmakers moeten daar in het algemeen verre van blijven. Men moet kunnen afwachten.
Het werk groeit mogelijk zonder dwang, het zou reproductief moeten willen zijn, doelbewust.
Als iets schoon is, trekt het vuil aan.
Wat te doen voor een schoner milieu, dan toch maar het aanprijzen van een schoon beeld middels een anekdote. Hieronder het schilderij met nickname ‘Het Beertje’. Deze eerdere versie uit 2006, van de hand van Casper Faassen is overgeschilderd door Maayke Schuitema in 2009. Het werk in de uitvoering van Casper is gedocumenteerd, op deze foto rechts in de Pieterskerk naast het eigen werk van Casper Faassen links.
Het is vervolgens niet vernietigd, want het is restaureerbaar aanwezig onder de acrylic versie van Maayke.
Uit de Gymzaal notities:
Ik bespreek de schildering van het Beertje met Maayke. De achtergrond roze, biggetjesroze, aldus de B. Casper werkt en telefoneert. Een getekende achtergrond naar de Venus van Botticelli. Hij zet keihard muziek op. Soort van house. Drums die ahaingen ahaingen aihaingen ahaingen. Naar beneden vallend geluid. Orgel. Maximilio Pien? in de oud-Hollandse sfeer van een radio verhaal. Casper vertrekt.
Zes uur ’s avonds rond Maayke het werk af. Het schilderij van het Beertje is 2.00 bij 2.65 groot, het kost nu 5000 euro exclusief btw. Twee bij tweevijfenzestig, een behoorlijk werkoppervlak dus. Klaar. Ze haast zich naar huis. Mooi geworden. Hieronder het oorspronkelijke schilderij van Casper F., uitgevoerd voor naast zijn werk in de Pieterskerk te L. en aldaar gefotografeerd, nu dus volledig overgeschilderd door Maayke S. U krijgt dus twee voor de prijs van één.
‘Uniek, zeg, twee voor de prijs van één, wat een punch line.’ klinkt het schamper. Okay, een andere anekdote.
Destijds heb ik dezelfde compositie in bonte aquarel lijnen op klein formaat uitgevoerd en het CBK in Leiden kocht die ingekaderde versie aan. Helaas hing het werk letterlijk op zijn kop op de expositie, waar men de de aankopen presenteerde. Klaarblijkelijk was het werk in hun ogen abstract. Wijlen Luitenant Ernesto wees de organisatie op hun vergissing. In het Leidse suffertje was de afbeelding inmiddels zo, dus op de kop gefotografeerd met het onderschrift, kunst voor op het toilet!
Hilarisch dat CBK, echte kenners.
Inzoom Beertje zie ook:
http://www.kunstenkinderen.nl/?tag=kunstroute-leiden
http://joostvdandel4e.jouwweb.nl/beeldende-kunst1
http://joshmilane4g.jouwweb.nl/beeldende-kunst
http://louisezuilhof4f.jouwweb.nl/kunstroute-2011/tekening
Allart Lakke, 2009.