De Ontmaskering van P. Ercolano, H.T. Censor Officium Censorum

Ercolano, P. H.T. Censor Officium Censorum. De centrale figuur van de macht van het Rijk. Een mythische identiteit, die middels de Stem zijn boodschappen doorgaf aan de Rentmeesters. Ondanks zijn fysieke afwezigheid, bestaan een serie portretten, waaronder postzegels, twee pasfoto’s van verschillende leeftijd en een schilderij door de Hongaarse R. Csáki. Vermoedelijk papieren, samengesteld personage, een bedenksel van de Rentmeesters, Dramm Chaupelc en Wodan H. Lyra.
P. Ercolano, percoleren, filteren. Zie Censor. Filters.

 

 

Dubbelop, virtueel. De Censor blijkt samengesteld uit de figuren Dramm Chaupelc rechts, waarvan de rechter gezicht helft zichtbaar is en links Wodan H. Lyra, waarvan de linker gezicht helft zichtbaar is. Het zijn de beide rentmeesters, die op zichzelf andermaal alter ego’s zijn.

Dramm Chaupelc/Wodan H. Lyra. De twee Rentmeesters van Oficium Censorum, periode 1994-1997. De blonde Dramm stond bekend als het perfide brein en de donkere Wodan als de ziedende kracht. Over de herkomst van de heren is weinig bekend.
De beide, illustere Rentmeesters deelden de macht broederlijk gedurende het Rijk onder de Censor. De Krachtstofcentrale was hun machtscentrum en P. Ercolano, de Stem hun wonder. De kompelarij diende onder hun gezag. De grootte van de kompelarij is onduidelijk. Van de Hondereneen´s is de schatting minstens zestig, maar hoeveel Honderdeneen’s er uiteindelijk exact waren, is onbekend. Desondanks is zeker dat de kompelarij meerdere duizenden heeft gecorrumpeerd, vooral onder de bevolking van TyranX maar eveneens van Plesio.
Zie Krachtstofcentrale, Krachtstof en Kompelarij, P. Ercolano.

De symmetrie in het clownsgezicht wordt gebroken door een oog zwart te maken. Ook zijn kleurcombinaties gekozen die enigszins ontregelen. Alberto Fratellini.
Allart Lakke, 2009. (met dank aan Wim Hardeman)

P.s. Onno Schilstra (1961) is beeldend kunstenaar, muzikant en kunsthistoricus. Van 1987 t/m 1996 werkte hij als criticus en columnist voor het Leidsch Dagblad en de Haagsche Courant. Hij was vormgever-redacteur van het tijdschrift ‘Margreet Dolman’s Mens en Gevoelens’, speelde in rockbands en organiseerde tentoonstellingen. Van 1993 t/m 1999 vormde hij samen met Allart Lakke ‘De Fundatie’. Tegenwoordig werkt hij met zijn vrouw Wim Hardeman samen onder de naam ‘Panopticum Berlin’. Sinds 2000 is hij als docent verbonden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Onno Schilstra woont in Amsterdam en in Berlijn.

De Helft uit 2002. Vierluik, 4 x (76 x 56 cm.) gouache en potlood op papier in aluminium kaders.