Maymaygwayshi In Perspectief

MayMayGwayShi. Trickstergod bij de Ojibwa in The Great Lakes district, Noord Amerika. MMGS leeft in de rots. ‘Prayersticks’ en tabak. Kinderlokker (Hamelenparabel). Offerplaats. Zandloper figuur in de houding van ‘Capitolazione et Trionfo’, overgave is overwinning. Vergelijkbaar aan de Christus aan het kruis. Fungeert als de Dubbele Deur. Zegening van de Krachtstof. Umschlagplatz. Tweeslachtigheid. Verwant aan de ‘trickster Hare’; Nanabozho, Nanabush.


Centrale figuur bij de operatie van v.h. de Fundatie ‘Wonderen om niet’, 1997. Eveneens verwerkt in het Offerblok.
Tijdens het Rijk onder de Censor stond MayMayGwayShi bij de kampen op Plesio en elders in oranje aluminium opgericht.
Zie de Dubbele Deur, Krachtstof, Trickster en het Rijk.

Trickster. Wereldwijd voorkomend mythologisch personage die van nature oplichters gedrag vertoont. Schelm. Het is het karakter van Loki, den vos Reynaart, Raven/Raaf, Coyote, Hermes, Tijl Uijlenspiegel, Robin Hood, Koyemshi, Kokopilau, Nanabozho/Nanabush, MayMayGwayShi. Boodschapper van de goden. Verstoord spiegelbeeld. Psychopomp, begeleider naar de dodenwereld. De clown (Alberto Fratellini), harlekijn, nar, joker enz. De Merry Pranksters in de jaren zestig, o.l.v. Ken Casey.
In oplichterij is lering ende vermaak, cultuur/kennis overdracht. Afwijkend gedrag. Aberant. Fungeert als boodschapper, dubbele deur.
Zie MaymayGwayShi en de Dubbele Deur, in de publicatie Terminologie, Mechelen 2010.

Vanaf MayMayGwayShi loopt een spoor. Rechtstreeks naar de mythische Great Hare, in Noord Amerika Nanabozho of Nanabush genaamd, en vervolgens naar Coyote, naar de trickster identiteit. En zo verder naar Raven van de Inuit op de Noordpool, de noord Europese vos Reynaart enz.
Het feit dat de oorspronkelijke schildering vrijwel symmetrisch was leek mij belangrijk. Ik wilde MMGS om zijn lengteas laten draaien. Tollen als een draaideur.
Bij de Ojibwa leeft MMGS in de rots. Het wezen steelt vis uit hun netten en is een kinderlokker! Om MMGS te eren en gunstig gezind te houden offeren de Ojibwa tabak en prayer sticks bij de schildering op de rotswand, daar waar MMGS wordt verondersteld te leven.

Van ‘Brother Rabbit’, de recente, westerse incarnatie van ‘The Great Hare’, is het verhaal bekend van het Teerpoppetje. De afbeelding boven toont de ontmoeting. Brother Rabbit groet tevergeefs het onbeweeglijke teerpoppetje, raakt dan geïrriteerd en wordt dan verschrikkelijk boos, slaat het teerpoppetje en komt uiteindelijk geheel in de smeer van het vernielde poppetje terecht.
Mijn relatie met MMGS is een soortgelijke verkleving, mijn lot is verbonden aan het beeld. De weigering het beeld te mogen oprichten, destijds in de door het stadsbestuur van Lier afgezegde Operatie Tierelier, die weigering leek door MMGS zelf te worden veroorzaakt. De trickster mentaliteit.

Zie ook ‘Een beeld met krachtstof 1.’

Allart Lakke, 2009.