Carceri, gevangenissen

Het is diens bijzondere houding én er is een specifiek werk van de architect Lebbeus Woods (1940-2012) die Peter Zuur (Leiden, 1957) ooit inspireerden. De manipulatie in schaal en detail in Woods’ werk is opvallend, een gebouw wordt groter en lomp en het groeit door de onaangepaste aanbouw. De ingrepen van Woods op bestaande gebouwen zijn een soort van parasitaire aanhangsels, soms zelfs ongezond ogend of als een insect. Hij toont ons een aberrante architectuur die niet integreert. De kunstenaar Peter Zuur heeft een goed oog, zijn recente serie werken met betrekking tot de macht en uitstraling van architectuur zijn echter inmiddels meer ingezoomd en de verbluffende ruimte is van naderbij beschouwd.

De werken zijn spectaculair in formaat, kleur en dieptewerking. U ziet een duizelingwekkende afgrond kijkend in een schacht van een lift. Hij noemt ook de beroemde serie Carceri van de graficus Piranesi (1720-1778) als inspiratie.

Carceri betekent gevangenissen, kerkers. Ik heb de etsen gezien in het Teylers Museum in Haarlem.

 

Carceri AFM, 210 x 155 cm. uit 2013. Gomdruk, cassette tape, tippex, houtsnede, krijt, olieverf, epoxyhars.

Peter Zuur toont in zijn verbeeldingen het technocratische, het kille architecturale van de opsluiting in het onderaardse van een peilloze liftschacht of een immense, lege hal. Onze eigentijdse kerkers. Piranesi geldt als bron voor de cult stijl Gothic, alhoewel de immense gewelven in massieve romaanse bogen zijn gebouwd is de sfeer van doem en hel in de diepte en de hoogte. Overal reikt de ruimte dieper en verder weg in lange trappen, grote lampen of een kroonluchter en kettingen of touw in een bocht gehangen in de kerkers van Piranesi.

Ik wilde de actuele versie verbeelden, de afgrond en de gevangenissen in de hedendaagse architectuur. De omgeving is in verval, maar tegelijk post modern, dus in een post-apocalyptische tijd gevat.

Een complex technisch procédé ontwikkelde Peter Zuur en een onorthodox materiaal gebruik. Een fotografische afbeelding wordt in een gomdruk ets uitgewerkt en op groot formaat papier afgedrukt. Op aluminium kaders wordt triplex verlijmd, waarop de gomdruk op komt. Om het beeld vervolgens op te roepen gebruikt de kunstenaar inkt, potlood, houtsnede, tippex, staalwol, cassette tape en hars. De detaillering en kleuring geeft de werken een helder en sprookjesachtig karakter, soms als een beeld in de nachtmerrie. Hier is het mogelijk te verdwalen in nietigheid.

Lloyds Building uit 2013. 155 x 210 cm. Gomdruk, tippex, houtsnede, cassetetape, krijt, olieverf, epoxyhars.

 

C-Gate uit 2013. 210 x 155 cm. Gomdruk, tippex, houtsnede, cassetetape, krijt, olieverf, epoxyhars.

De nieuwe serie wordt getoond door Project 2.0 op de KunstRAI in Amsterdam en door Absolute Art Gallery in Knokke.

 

Allart Lakke, 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *