Verdachte creativiteit


Het werk Art Evidence Marker uit 2012 ontwikkelde de schilder Maurice Braspenning (1968) voor in de Aanschouw, een publieke vitrine in Rotterdam en een hippe hangplek voor kunst in de Witte de Withstraat.
Op een vierkant paneel staat het soort van bordje dat gebruikt wordt om sporen te markeren op de plek van een misdaad. Dergelijke bordjes worden door overheidsinstanties geplaatst, bijvoorbeeld door de politie. Het botergele plastic oppervlak lijkt versleten door veelvuldig gebruik en het vette nummer er op geschilderd is een harde drie. Opvallend zijn het minimale stukje groen, een vlek oranjerood, de snippertjes geel en roze. Hier heeft blijkens het geplaatste bordje misdadig en gezien die kleursporen creatief gedrag plaatsgevonden. Het fysieke bordje is de markering en de beschuldiging, de abstracte snippers kleur, het afval is het bewijs van een verdachte handeling en het zwarte asfalt de duistere achtergrond. Deze art evidence marker veronderstelt creatief gedrag als een misdaad. Het beeld is iconisch en technisch virtuoos uitgewerkt.

Maurice Braspenning (Rotterdam, 1968) volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie en studeerde vervolgens af aan de Rijksacademie in 2002. Braspenning is een schilder van spectaculaire panelen met unheimische verbeelding in een onorthodoxe techniek en materialen. Met krijt, zilverspray en schoolbordzwart, met de cirkelzaag en de boormachine schildert hij taferelen van desolate architectuur en figuren in een duister landschap. De thematiek van macht en destructie, het naderend onheil en treurnis zijn tastbaar aanwezig in het werk van Maurice Braspenning.
Braspenning woont en werkt in Leiden en wordt gerepresenteerd door Galerie Ron Mandos, Amsterdam.

Zie ook www.mauricebraspenning.nl

Allart Lakke, 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *