Romantiek à la Marjolein van Haasteren


Marjolein van Haasteren (Leiden, 1967) is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Den Haag, zij woont en werkt in Leiden. De schilderes is een natuurtalent en haar consistente oeuvre is serieel en thematisch opgezet rond het landschap en desolate architectuur. Zij werkt even gemakkelijk op grote formaten doek als op kleine paneeltjes, visueel beeldbepalend zijn vloeibaarheid, ijlte en transparantie en zorgvuldig schilderkunstig handelen.
Van Haasteren construeert een episch landschap met een sobere en mythische architectuur. Alhoewel beide grondig wortelen in de fysieke werkelijkheid, is bij van Haasteren het beeld alsnog suggestief getransformeerd tot een surreële ervaring. Er zijn complete steden en een serie over de rivier en over fabrieken, een pier in de zee en wegen in het duister. Nachtgezichten met steken van hel neon licht. De illusie en de alom tegenwoordige ijlte in het beeld is van een opgeloste zwaarte die als een verademing werkt. De schilderes voorziet de gelaagde schildering van coulissen en diepte voor een opzienbarende ruimtelijke effect en in de bezwering van het landschap hangt altijd die eigenzinnige waas. Die beide elementen in combinatie met het uitgekiende timbre van het kleurenpalet bepalen het karakter van het werk. Van Haasteren ontwikkelde een figuratie geleidt door haar interesse voor de situatie van de fringe, de wringende grens tussen de enigszins absurde indeling in gecultiveerd of natuurlijk.
De natuur overwint uiteindelijk de mens, zoals ook de dood en het complete verdwijnen onoverkomelijk zijn en de kunstenares duidt daarmee nadrukkelijk op onze vergankelijkheid, de eindigheid van zelfs de herinnering, die verdwijnt. Het is een romantische lading en verwant met het Latijnse memento mori. De sensatie van het verlaten landschap is niet zoet en romantisch, maar van naderend onheil en gevaar vervuld. Het landschap is sinds de Romantiek door menselijk handelen grondig aangetast, soms zelfs vergiftigd. De fabriek blijkt een beest te zijn en de romantiek à la van Haasteren bestaat uit dreiging in een beladen landschap.

Marjolein van Haasteren wordt gerepresenteerd door Galerie Bertrand Gillig, Strasbourg en Galerie Project 2.0, Den Haag.

Zie ook www.mvanhaasteren.nl

Afbeelding Cityscape 2, 100 bij 120 centimeter.

Allart Lakke, 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *